SEIDIA

Horari d'emissió: ( Finalitzada )
[Podcast del programa]

 
EMISSIONS REALITZADES

play    Emissió: 14-12-2012

Cant cinqué "Glòries", de la versió radiofònica de Seidia, de Joaquim Garcia Girona. La jove Seidia és reconeguda com a filla de l'Emir de València Seid Abú Seid, i aclamada pels prohoms sarraïns al castell d'Eslida. Anada de la princesa i sa cort a Onda. Festes que allí es fan: correguda de bous valents, torneig d'anelles i de canyes. Arribada de Guillem d'Anglera, el gendre de don Blasco.

play    Emissió: 30-11-2012

Tercera part del cant quart, titulat "L'esclariment", de Seidia de Joaquim Garcia Girona. El cavaller Artal i la mora Seidia han entrat en la cova de la bruixa Boia, a prop de Benassal, on han trobat fantasmes i esperits, com el d'Ores, la mare de Seidia. La parella de joves ha anat al mas dels Aladerns, on viu la dida de llet de Seidia. La dida conta a tots que Seidia és filla de l'emir Seid Abú Seid.

play    Emissió: 23-11-2012

Segona part del cant quart, titulat "L'esclariment", de Seidia de Joaquim Garcia Girona. El cavaller Artal i la mora Seidia entren en la cova de la bruixa Boia, a prop de Benassal. Trobada amb esperits i fantasmes. Aparició de l'esperit d'Ores, la mare de Seidia. Anada al mas dels Aladerns, on viu la dida de llet de Seidia. Allí la guerrera coneixerà el seu origen.

play    Emissió: 16-11-2012

Primera part del cant quart de Seidia, de Joaquim García Girona, titulat "L'esclariment". Al rompre el dia, la mora Seidia i el cavaller Artal ixen de Culla, muntats en cavalls, i van cap al riu de Montlló. Pugen muntanya amunt i apleguen a la cova de la bruixa Boia. Seidia li demana clarícies de la seua naixença en aquella terra.

play    Emissió: 09-11-2012

Cant tercer de Seidia, "La batalla". Moguda dels moros a Castellfort per la Canada. Se n'adonen En Blasco i sa host, que passen la nit dins d'un pinar. Consell de Blasco amb sos capitans. Los cristians mouen de flanc contra los moros, que reculen i accepten batalla. Guillem d'Anglera venç en combat singular Belatxo. Estralls d'Al-Hadrí en los rengles cristians. Don Blasco lo conté i l'obliga a fugir. Segueixen los moros l'exemple, cap al Coll d' Ares. Aparició de Seidia, que fa presos vint cavallers jòvens cristians. Desfeta definiva dels moros.

play    Emissió: 26-10-2012

Cant segon "La pujada al coll d'Ares", de la versió radiofònica de Seidia, de Joaquim Garcia Girona. En Blasco d'Alagó, fent cas d'un somni que ha tingut i d'unes fogueres vistes per la banda d'Ares, sospita d'un atac dels moros contra aquell castell, i corre des de Morella amb sa host, per socórrer el seu fill Artal i la guarnició. Lo morabit i fetiller Ariel, en la tenda d'Al-Hadrí, manté un consell amb els caporals moros. Aventura del moro Belatxo dins d'Ares.

play    Emissió: 19-10-2012

Cant primer "L'encontre" de la versió radiofònica del poema Seidia, de Joaquim Garcia Girona. Artal, amb quaranta cavallers, ix d'Ares en direcció cap a Culla i Benassal. Es troba amb un grup de guerrers musulmans, entre els quals es troba una dona, Seidia. La jove apresa Artal, i el fa portar a Culla, però alhora naix un sentiment d'amor cap al cavaller cristià. Una gran host musulmana arriba a les portes d'Ares. Es produeix una batalla, però els moros no poden entrar en la vila fortificada.

play    Emissió: 05-10-2012

Preludi "Lo deslliurament de Morella", del poema èpic Seidia (1920), de Joaquim Garcia Girona (Benassal, Alt Maestrat, 1867- Baeza, Jaén, 1928). L'obra està subtitulada com a "Poema valencià del principi de la Reconquista". La història real de la conquesta de les terres dels Ports, el Maestrat i la Plana pel rei Jaume I s'evoca amb la ficció de l'amor i l'aventura de la mora Seidia i del cavaller cristià Artal